Širokokutne snimke neba

Fotografiranje neba običnim fotoaparatom sa "običnim" objektivom je prvo što bi svaki astronom amater koji se želi baviti astrofotografijom trebao probati. Osim snimanja neba sa dugom ekspozicijom i nepokretnim aparatom, gdje se dobiju tragovi zvijezda, atraktivne fotografije mogu se dobiti tzv. "piggyback" snimanjem. Za to je potrebno imati teleskop sa ekvatorijalnom montažom na čija se "leđa" odnosno tubus, montira fotoaparat. Teleskop služi za pračenje i neutraliziranje vrtnje neba. Uz osjetljivi film (preporučam 800 ASA ili više), odnosno danas digitalnim aparatima, mogu se dobiti izvrsne snimke cijelih sazviježda, večih maglica i Mliječnog puta. Treba imati u vidu, što je veča žarišna duljina objektiva kojim se snima, to je potrebno preciznije pračenje neba.

Snimka Mliječnog puta u području Strijelca i Škorpiona složena je od deset ekspozicija od 15 sekundi na Canon EOS 350D (1600ASA, 15mm/f4,5). Za ovakve snimke nije potrebno pračenje neba, no treba imati na umu, što je veča žarišna duljina objektiva, to če ekspozicija kod koje se još neče zapaziti pomak zvijezda, biti krača. U mjestima sa tamnim nebom, bez svjetlosnog zagađenja, moguče je dobiti snimke poput ove, odnosno daleko bolje. Na snimci se vidi ljepota Mliječnog puta iznad otoka Paga, u srpnju 2006. Čak niti svjetla grada Paga (lijevo) i Novalje (desno) nisu narušila ljepotu zvijezda, iako ih je nažalost, daleko više nego prije par godina.

 

Fotografija desno:

Mliječni put u području sazviježda Labud. Najuočljiviji detalj je Maglica Sjeverna Amerika (NGC 7000).

Fotografirano sa Pentax fotoaparatom sa objektivom 50mm/f:2. Ekspozicija je bila 15 minuta na Fuji Superia 800 kroz celestronov LPR filter.

Fotografija dolje:

Mliječni put u području sazviježđa Strijelac i Orao. Od desnog donjeg kuta prema gore, jasno se vide Lagoon maglica (M8), Trifid maglica (M20), Omega maglica (M17)i Orlova maglica (M16). Mogu se uočiti i mnogi rasijani skupovi zvijezda u ovom području.Iz takve fotografije lako možete napraviti svoju vlastitu kartu neba, kao što je to prikazano na fotografiji desno dolje.

 


(C) Copyright 1996 - 2020 by Andjelko Glivar. All rights reserved. This material may not be published in any form without permission.


 


Novosti ljubaznošću Universe Today!

Friške novosti


TRENUTNA FAZA

moon phase info

Mjesec večeras


Vrijeme iznad Europe i Hrvatske - hoće li biti vedro večeras?


Google
Web www.CroAstro.com