Zvjezdani skupovi

Zvjezdani skupovi su grupe zvijezda, pod međusobnim fizičkim utjecajem koje obično dijele i isto porijeklo. Postoje dvije glavne vrste zvjezdanih skupova : kuglasti i otvoreni zvjezdani skupovi.

M13 Veliki kuglasti skup u Herkulesu Kuglasti skup zvijezda

Kao što ime govori, radi se o kuglastoj, gravitaciono povezanoj koncentraciji zvijezda, otprilike njih deset tisuča pa sve do 1 milijun zvijezda. Primarno se sastoje vrlo starih zvijezda koje nastanjuju halo (cetralno izbočenje) našeg Mliječnog puta, sa značajnijom koncentracijom prema našem galaktičkom centru. Ovakvi skupovi zvijezda imaju masu manje galaksije i smatra se da su to najstariji objekti u galaksijama. Starost kuglastih skupova procjenjuje se na 12 do 20 milijuna godina. Tipični kuglasti skup je nekoliko svjetlosnih godina u promjeru, a u našoj galaksiji ih ima ima preko dvije stotine.

Otvoreni skup zvijezda ngc239

Otvoreni skup zvijezda

Otvoreni skupovi zvijezda su "labave" nakupine desetak do nekoliko stotina mladih zvijezda. Zvijezde u takvim skupovima nisu toliko jako gravitacijski povezane kao u kuglastim, i nakon nekog "kračeg" vremena (u astronomskim mjerilima :) mogui i nestati. Vjeruje se da im je porijeklo u velikim svemirskim plinovito - prašnjavim oblacima pa su često udruženi i sa difuznom maglicama. Najviše su raspoređeni u području diska naše galaksije i obično imaju 50 svjetlosnih godina u promjeru.

 


(C) Copyright 1996 - 2020 by Andjelko Glivar. All rights reserved. This material may not be published in any form without permission.


 


Novosti ljubaznošću Universe Today!

Friške novosti


TRENUTNA FAZA

moon phase info

Mjesec večeras


Vrijeme iznad Europe i Hrvatske - hoće li biti vedro večeras?


Google
Web www.CroAstro.com