M4 Kuglasti skup u sazviježđu Škorpionu

 

M4 je jedan od nama najbližih kuglastih skupova - ualjen oko 7,200 svjetlosnih godina. M4 se može u idelnim uvjetima vidjeti i golim okom, oko 1 stupanj zapadno od Antaresa (5.6 mag),a lako se vidi i sa manjim dvogledom. Kao prepoznatljiv detalj ovog kuglastog skupa, vidljivo i na ovoj snimci, je "šipkasta" struktura koju čine centralne zvijezde (na snimci, s lijeva gore, prema desno dolje). Ovaj kuglasti skup bi bio jedan od najsjajnijih na nebu da nije zakriven teškim oblacima tamne međuzvjezdane tvari. Na nebu pokriva više od 26 kutne minute, otprilike kao površina punog Mjeseca. Stvarni promjer mu je oko 58 svjetlosnih godina, a od nas se udaljava brzinom od 65 km u sekundi. U 8. mjesecu 1995, Hubbleov svemirski teleskop je u njemu snimio zvijezdu, bijelog patuljka, koja se smatra najstarijom zvijezdom u našoj galaksiji.

M4 sam snimio kroz Celestron refraktor 102mm f/5 na Pixcel 237 CCD. Šest ekspozicija od 20sekundi obrađeno je i kombinirano u CCDSoft v5.

 

 

 


(C) Copyright 1996 - 2020 by Andjelko Glivar. All rights reserved. This material may not be published in any form without permission.

 

 


Novosti ljubaznošću Universe Today!

Friške novosti


TRENUTNA FAZA

moon phase info

Mjesec večeras


 Položaj Jupiterove pjege, satelita itd.. - Online JAVA aplikacija

Položaji Jupiterove pjege, satelita...


Vrijeme iznad Europe i Hrvatske - hoće li biti vedro večeras?


Google
Web www.CroAstro.com